ALKÜ ALANYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDEN BAYRAMDA BESLENME ÖNERİLERİ
22 Mayıs 2020

 
Ramazan ayında oruç tutulması nedeniyle beslenme düzeni değişmekte metabolizma yavaşlamaktadır. Peki 1 ay boyunca açlığa alışmış sindirim sisteminin düzgün çalışması için bayramda beslenmemiz nasıl olmalıdır? ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli diyetisyen Soner Çomruk, vatandaşları eski beslenme alışkanlıklarına yavaş yavaş dönmeleri konusunda uyararak önemli açıklamalarda bulundu.   
RAMAZAN AYI SONRASI FAZLA YEMEK YEMEKTEN KAÇININIZ 
Oruç nedeni ile Ramazan’da yavaşlayan metabolizmanın risk taşıdığını belirten diyetisyen Çomruk, bayram sabahı hafif kahvaltı ile güne başlanması gerektiğinin altını çizdi. Soner Çomruk, "Sağlıklı beslenme için yeterli ve dengeli beslenmek yeterli olacaktır. Fazla yemek yemek gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi mide problemlerini de beraberinde getirmektedir. Bu gibi rahatsızlıkların olmaması adına porsiyonlarınızı küçültün. Güne hafif bir kahvaltı ile başlamaya özen gösterin. Salam, sosis, sucuk, poğaça, börek gibi yağlı yiyecekler yerine proteinden zengin yumurta, peynir gibi besinler ayrıca liften zengin bol yeşillik ve söğüş gibi salatalar tercih etmelisiniz.
HIZLI YEMEK YEMEKTEN KAÇININIZ
Aşırı miktarda yemekten kaçınılmalı az az sık sık beslenilmelidir. Besinler çok iyi çiğnenmeli ve günlük öğün düzeni 3 ana, 2 ara öğün olarak düzenlenmelidir. Yemek yerken her lokmayı en az 20 defa çiğneyerek ve küçük lokmalar alarak hızlı yemenin önüne geçebilirsiniz. Aynı öğünde sindirimi zor olan et, balık, tavuk ürünlerini aynı anda yemeyiniz. Hafif ve sade yiyecekler tercih ediniz. Ana yemeğin yanında salata yemeğe özen gösteriniz.  
KIZARTMA VE KAVURMALARDAN SAKININIZ
Bir yemeğin sağlıklı olması için doğru pişirme yöntemi kullanılmalıdır. Haşlama, buğulama, ızgara ve fırında pişirme yöntemi kızartma ve kavurma pişirme yöntemine göre daha sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Bayramlarda meşrubat, çay ve kahve gibi içeceklerin tüketimi artmaktadır. Fakat bu içecekler suyun yerini tutmamaktadır. Sağlıklı beslenmek ve kabızlık durumu ile karşılaşmamak için en az 8-10 bardak su içmeyi unutmayınız.
BAYRAMDA TATLI TÜKETİMİNİZİ SINIRLANDIRIN
Bir porsiyon baklavanın bir öğün yemek kadar kalorisi olduğunu unutmayın. Sağlığınız için hamur tatlısı ve şerbetli tatlı yerine sütlü tatlı ve meyve tüketiniz.  Spor yapmayı ihmal etmeyiniz. Haftalık en az 5 gün evde  30 dakika spor sağlığınız için gereklidir, ihmal etmeyiniz. Sevdiklerinizle birlikte mutlu, sağlıklı ve güzel bir bayram geçirmeniz dileğiyle. ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak herkese mutlu ve  sağlıklı günler dileriz.”diye konuştu.