Kurban
Bayramı'na sayılı günler kala dengeli beslenmenin önemine dikkat
çeken ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli
diyetisyen Soner Çomruk, et tüketiminde ve beslenmede dikkat
edilmesi gereken hususlara değindi.
Kurban
Bayramı'nın bu yıl koronavirüs nedeniyle buruk geçeceğini
hatırlatan Diyetisyen Çomruk, beslenme önerilerinde bulundu. Soner
Çomruk:”Bu bayram biraz buruk olacak covid 19 salgını
nedeniyle eskisi kadar bol ziyaretli geçmeyebilir. Lütfen
ziyaretlerinizde sosyal mesafe kurallarına uymayı
unutmayınız.Gelelim kurban bayramında beslenme önerilerimize.
Öncelikle bir hastalığı olmayan herkesin bol bol et yemesini
tavsiye ederim. Sağlığımızı tehdit eden en önemli sebep ise
yanlış yaşam tarzıdır. Yani bir insan hasta oluyorsa önce kendi
yaşam tarzını gözden geçirmeli, içinde bulunulan hatalı
davranışlardan vazgeçmelidir. Beslenme açısından hatalı
davranışlardan başlıcaları: az çiğnemek, fazla (tıkanırcasına)
yemek, karışık yemek, yemek üzerine yemek, bayat ve ısıtılmış
yemekler yemek, katkılı hazır yiyecek ve içecekler tüketmek,
tarım ilaçları yapılmış meyve sebzeleri yemek, gıdalardaki
aromalar ve yeme içmede sıraya dikkat etmemektir.
Sağlıklı
Beslenmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Peki
bu hatalı davranışları nasıl düzeltebiliriz?Her lokmayı en az
20 defa çiğnemeli, porsiyonlarımızı küçük tutup ,doymaya
yakın yemeyi bırakarak fazla yemenin önüne geçmeliyiz. Aynı
öğünde sindirimi zor olan et, tavuk, yumurta ve peynir tercih
edilmemelidir. Bunun yerine sade bir beslenme şekli tercih
edilmelidir. Ana öğünleri birbirine çok yakın tutmayarak( en az
5 saat aralık bırakarak ) ve ara öğünlerde hafif yiyecekler
tercih edilmelidir. Yaptığımız yemekleri bir öğün yetecek
kadar hazırlamalı,ısıtılmış ve bayat yemek tüketilmemelidir.
Pakete girmiş her türlü hazır gıdalardan uzak durmalı ,onların
yerine doğal besinler tercih edilmeli, katkılı hazır yiyecek ve
içecekler den uzak durulmalıdır. Organik ürünler tercih
edilmelidir.Aldığınız ürünlerin etiketlerini okuyarak aroma ve
renklendirici kullanılan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
Sabah kahvaltıları düzenli yapılmalı, güne hafif yiyeceklerle
başlanmalıdır. Sindirimi kolay olan karbonhitratları önce
sindirimi zor olan proteinleri sonra tercih edilmelidir. Yemeklerle
birlikte en fazla bir bardak sıvı alınmalıdır. Yemeğin üzerine
hazmı zorlaştıracağı için hemen su
içilmemelidir.Çocuklarınızın da sizi örnek alıp sizin gibi
besleneceğini unutmayınız. Bu yüzden kendiniz ve çocuklarınız
için sağlıklı beslenin.ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Ailesi
olarak sevdiklerinizle birlikte sağlıklı bir kurban
bayramı geçirmenizi temenni ederiz. Herkese sağlıklı ve mutlu
bayramlar. “diye konuştu.