Ramazan ayı boyunca beslenmemize gösterdiğimiz özeni sonrasında da devam ettirmemiz gerekir. Ramazanın bitmesi ve ardından bayramın gelmesi, uzun süren açlık psikolojisinden çıkarak özgürlük hissiyle daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissettirebilir. Ama bu dönemde kendinize daha fazla özen göstermelisiniz. Ramazanda egzersiz yapma imkanınız olmadıysa metabolizmanız biraz yavaşlamış olabilir. Eyvah metabolizmam yavaşladı bayramda diyet yapmalıyım anlamında değil tabiki. Amacınız kilonuzu ve sağlığınızı korumak olsun yeter. Bunun için çözümümüz çok kolay aslında; yeterli-dengeli ve düzenli beslenmeyi başardığınız da korkmayın.
Yapılan araştırmalarda; Ramazan ayı boyunca bireylerin %39,4’ünde Ramazan Bayram’ında ise %8,9’unda yorgunluk-halsizlik görüldüğü, yine Ramazan ayı süresince bireylerin %28,3’ünde uykuya meyil, %24,4’ünde unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik ve durgunluk, %22,8’inde baş dönmesi, %20’sinde çalışma isteksizliği, %6,7’sinde ise kabızlık sıkıntısı oluştuğu görülmüştür. Metabolizmadaki değişiklikten kaynaklanan bu sorunlar sağlıklı ve dengeli beslenildiğinde azalır; kişi hem bedenen, hem de ruhen çok daha iyi hisseder.
* Bayramda yemeklerinizi yavaş yavaş ve porsiyonları azaltarak sık yemeniz, uzun süre aç kalan midenizi birden doldurmamanız daha sonra mide-bağırsak problemleri yaşamamız için çok önemli.
* Sıvı tüketimi her zaman önemli fakat özellikle bayramda öğün sayınızın ve tatlı tüketiminizin artmasıyla birlikte daha da büyük önem taşıyor. Su özellikle toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağladığı için gün içinde 2-2,5 litre içmeye özen gösteriniz.
* Aşırı şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyveli şeçimler tercih edebilirsiniz. Örneğin dondurma, muhallebi, tavuk göğsü veya meyve salatası iyi birer seçim olacaktır.
* Bayram tatlılarını dengelemek için de kahvaltıda hafif seçimler yapıp öğle ve akşam yemeklerinde salata ve sebzeye ağırlık vermeye çalışın.
* Yemeklerinizi hazırlarken fırında pişirme,ızgara, haşlama, buğulama yöntemlerini kullanın.
* Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlanın şekersiz olmasına dikkat edin. İçtiğiniz çay ve kahveler günlük sıvı ihtiyacınızın yerine geçmez, o nedenle su içmeyi unutmayın. Günlük 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.
* Özellikle bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemleri artabilir. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketmek ve aniden mideye yüklenmek olabilir. Yakın mesafe bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmeye çalışın. Bu sayede hem hareketiniz artacak hem de sindirim kolaylaşacaktır.
Sağlıklı ve huzur dolu bayramlar geçirmek dileğiyle.
Uzman Diyetisyen
Duygu YILDIRIM SEZER