Kadınlar arasında en sık karşılaşılan problemlerden birisi de meme ağrısıdır. Bu durum akıllara ilk olarak meme kanseri riskini getirmektedir. Çok korkulan meme ağrılarının kanser dışında da pek çok nedeni olabilir. ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Güler, meme ağrılarının türlerini, bu ağrıların nasıl önlenebileceği ve dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.
Meme ağrım var, acaba kanser miyim? uzmanların en sık karşılaştığı sorulardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Güler, her meme ağrısının kanseri işaret etmediğine dikkati çekerek altında birçok nedenin yatabileceğini söyledi. Güler: ”Meme ağrısı oldukça sık karşılaşılan ve sağlıklı her üç kadından ikisinde görülen hafif veya şiddetli olabilen bir şikayettir. Çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilmektedir. Bu sebeple memede ağrı şikayeti olan bir bayanın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilerek, tetkikler sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Meme ağrılarını üç ana grupta sınıflandırılabiliriz;
1- Adet Düzeni ile İlgili Ağrılar: En sık görülen ağrı tipidir. Genellikle adet öncesi dönemde ortaya çıkan, hemen adet görmeden önce en yüksek seviyesine erişen ve adet ile birlikte kaybolan ağrılardır. Otuzlu yaşlarda daha sık görülür. Çoğu zaman menapoza yakın dönemde kendiliğinden kaybolur. Memenin üst ve dış taraflarında daha fazla hissedilir. Bazen koltuk altına doğru yayıldığı da olur. Ağrı ile birlikte memelerde hassasiyet de artabilir. Genelde 3-7 gün süren adet öncesi memede gerginlik, şişme ve hassasiyet şikayeti ile kendini göstermektedir.
2- Adet Düzeni ile İlgili Olmayan Ağrılar: Kırklı yaşlarda daha sık görülür. Adet düzeni ile ilişkili olanlara göre daha kısa sürer ve hastaların yarısında kendiliğinden kaybolur. Memenin bir noktasında olabileceği gibi tamamına yayılan bir ağrı da olabilir. Altta yatan neden hassas bir meme kisti, iltihap, çarpma olabileceği gibi, çoğu zaman ağrıyı açıklayacak bir neden gösterebilmek oldukça güçtür. Genelde çay, kahve, kola, çikolata gibi kafeinli gıda alımı, sigara ve alkol tüketimi ile ilgili olabilmektedir.
3- Meme ile İlgisiz Bir Olaydan Kaynaklanan Ağrılar: Bu tip ağrılar meme ilgisiz olmasına rağmen, memede hissedilmektedir. Burada ağrı göğüs duvarındaki kaslardan, kaburga eklemlerinden, kıkırdak dokulardan ve boyundaki sinir köklerinden kaynaklanabilir. Kas-iskelet sisteminden köken alan ağrı çoğu zaman tek taraflı ve ağrının tariflendiği alana bası uygulamakla ağrı artmaktadır. Bu şikayetlerle başvuran hastalarda sinir kök ağrıları ve kaburga ağrıları da araştırılmalıdır.
Peki meme ağrısı olan bayanlar ne yapmalıdır?
Kanserle ilişkisi yok denilecek kadar azdır. 40 yaş altı bayanların meme muayenesi ve meme USG (ultrason) yaptırmaları gerekmektedir. 40 yaştan sonraki bayanların ise gelişebilecek meme kanser riski nedeni ile yılda bir 70 yaştan sonra iki yılda bir meme USG ve mamografi yaptırmaları gerekmektedir.
Muayene ve tetkiklerinde sorun saptanmayan hastalarımıza kafein içeren gıdaları azaltılmasını, sigara ve alkolden kaçınmasını, stresten uzak, spor yapmalarını ve sağlıklı
beslenmelerini önermekteyiz. Buna rağmen ağrıları devam eden hastalarımıza ağrı seviyelerine göre ilaç tedavisine başlanmaktayız. Yanıt alınamaması durumunda bitkisel kökenli ilaçlar denenmektedir. Hormonal içerikli ilaçların kullanımı ve cerrahi müdahale ise tedaviyi gerektiren hastalık bulunmadığında yalnızca ağrının olması durumunda tercih edilmemektedir.“ diye konuştu.