YAZ AYLARINDA OMURGA YARALANMALARI ARTIYOR!
26 Ağustos 2019

Deniz, su ve doğa sporları yaz dönemini eğlenceli kılan aktiviteler arasında yer alsa da bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Baş aşağı havuza atlamak, su kaydıraklarında ki yaralanmalar, yüksekten düşme, motosiklet kazaları; omurgada kırık, çıkık ve bunlara bağlı olarak da omurilik hasarlarına neden olabilmektedir. ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Kürşat Tuğrul, omurilik hasarlarının zamanında ve doğru müdahalenin önemine dikkat çekti.

“OMURİLİK ZEDELENMELERİNE EN ÇOK YAZ AYLARINDA RASTLIYORUZ.“

Daha çok trafik, deniz ve spor kazalarında omurilik yaralanmalarının meydana geldiğini belirten Tuğrul; “Özellikle yaz aylarında karşımıza çıkan sığ suya atlama, motosiklet kazaları sonrası omurilik yaralanmalarına gençlerde çok fazla rastlamaktayız. Maalesef bu tip kazalarda sakatlık oranı çok yüksek. Omurilik yaralanmalarında, yaralanmanın derecesine göre hasta hayatını kaybedebiliyor ya da felç geçirebiliyor. Omurga ve omurilikte meydana gelen travmatik hasarlar, kısa veya uzun vadede ciddi problemler, yaşamı tehdit edici ve geri dönüşümsüz hasarlar yaratıyor. Omurga travmalarına zamanında ve doğru müdahale ise; gelecekte ortaya çıkabilecek çözümsüz sorunları engelleyebilmektedir.

“KAZAZEDE SAĞLIK PERSONELİ GELENE KADAR YERİNDEN OYNATILMAMALIDIR”

Kaza sonrası, kazazedelerin tedavisinin olay yerinde başladığına dikkati çeken Op. Dr. Mehmet Kürşat Tuğrul; bu tedavinin de ilk yardımı bilen kişiler tarafından yapılması gerektiğini, kazazedelerin taşınmasının da çok önemli olduğunu vurguladı. Tuğrul;”Omurga travmaları en sık, solunum kasları gibi pek çok hayati organın komuta merkezi olan boynun üst kısmında, sırt ile bel arası bölgede ve belin alt kısmında oluşur. Travma sonrasında hasarın olduğu bölgede hissedilen şiddetli ağrı, hassasiyet, el veya ayaklarda karıncalanma, uyuşma ve kuvvet kaybı bir omurilik hasarının habercisi olabilir. Kimi zaman bu tür hasarlar bilinçsiz nakiller sırasında meydana gelmektedir. Bu nedenle sebep ve yer neresi olursa olsun omurga ve omurilik yaralanması şüphesi olan bir kazazedenin sağlık personeli gelene kadar olduğu yerden oynatılmaması, sadece nefes almakta güçlük çekiyorsa baş hafif yana çevrilerek, kazazedenin rahat nefes alması sağlanması gerekmektedir.

“OMURİLİK YARALANMALARINDA 1 YIL ÇOK ÖNEMLİ”

Omurilik yaralanmalarında ödemin çözülmesiyle birlikte hasta için rehabilitasyon süresi başlar. Bizim hastanemizin avantajları arasında hastalarımız fizik tedavi ile birlikte robogait tedaviden de faydalanabilmektedir. Bu süre zarfında olumlu geri dönüşler almaktayız. Omurilik yaralanmalarında yaralanmanın derecesine göre 1 yıl içerisinde bazı düzelmeler gözlemlemekteyiz. Ancak her hasta için aynı olumlu sonuçlardan bahsedemeyiz “diye konuştu.