8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda kadın ve kadın haklarının konuşulduğu bir panel düzenledi. Panelde konuşmacı olarak, kendi alanlarında başarılı işlere imza atan kıymetli konuklarımız Cumhuriyet Savcısı Neşe Kıyar, Yazar- Yönetmen Nilbanu Engindeniz ,Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan yer aldı. Düzenlenen etkinliğe hastane yönetimi, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Hastane Başhekimi Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Sağlık sektöründe kadının önemine değinen Prof. Dr. Lakadamyalı:" Kadınlarımız, sağlık alanında önemli bir güce ve öneme sahiptir. Sağlık sisteminin ayrılmaz bir parçası olan ve hastanemizin %60 'ını oluşturan çalışan kadınlarımızla birlikte yan yana omuz omuza çalışmaktan gurur ve onur duyuyoruz. Bizlerde bu kapsamda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü; özel konuklarımızla ve sizlerle birlikte kutlamak,hatırlamak istedik."diye konuştu.
Panelde ilk konuşmacı olarak Cumhuriyet Savcısı Neşe Kıyar söz aldı.“Hukuk Açısından Kadının Önemi” konulu sunum gerçekleştiren Kıyar;" Birçok kadın haklarını nasıl koruyacağını ve nasıl bir yol izleyeceğini bilmemektedir. Bu yüzden psikolojik,fiziksel,ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalan kadınlarımız sessiz kalmaktadırlar. Şiddete maruz kalan kadınlarımız hiç vakit kaybetmeden polis karakolu, jandarma, sahil güvenlik ve cumhuriyet savcılıklarına başvuruda bulunmalıdır. Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 'mızın hizmeti olan ALO 183 hattını arayabilirsiniz. Bu hatla, şiddete maruz kalanlara ve şiddete maruz kalma ihtimallleri olanlara karşı 7-24 hukuki ,ekonomik ve psikilojik destek verilmekte, aynı zamanda suç içeren bir durum görüldügünde savcılıklara direkt bildirim yapılmaktadır. Yine İç İşleri Bakanlığı'mızın himayesinde Emniyet Müdürlüğü tarafından oluşturulan KADES (Acil Destek İhbar Sistemi’ni) programını kullanabilirsiniz. Akıllı telefonlarınıza yüklediğiniz bu sistemle birlikte tek tuşa bastığınız an konumunuz tespit edilmekte en yakın yerdeki kolluk kuvveti birimi destek için yanınıza gelmektedir. Cumhuriyet Savcılığına müracaat ederek tedbir kararı çıkartabilirsiniz. Kaymakamlık veya Valiliklere de başvuruda bulununuz. Tedbir kararı çıkarttıktan sonra karşı tarafın görüşme talebini kesinlikle kolluk kuvvetlerin ve bizlerin haberi olmadan gerçekleştirmeyiniz. " Dedi.
İkinci panelist olan Yazar- Yönetmen Nilbanu Engindeniz konuşmasında, ülkenin geleceğinde kadının rolüne ve anne çocuk ilişkisine yer verdi. Nilbanu Engindeniz, bir tiyatrocu olarak hayatı boyunca yaşadığı zorluklara ve bu sektörde kadınların yaşadıkları sorunları da katılımcılarla paylaşmayı unutmadı. Engindeniz:" Ata erkil bir toplumuz ancak çocuk yetiştirmede ana erkiliz. Biz kadınların elinde çok büyük bir güç varken yapacağımız şey oldukça basittir. Çocuklarımızın 0-7 yaş arası kişiliği 12 yaşa kadar da kimliği oluşmaktadır. Bu yüzden çocuklarınızı yetiştirirken kadınlara saygıyı öğretin. Erkek çocuklarınızı eğitin . Herşey temelden başlar ve temelde bizleriz. Birbirimizi eğitelim ve destek olalım" ifadelerini kullandı.
Nilbanu Engindeniz'in ardından Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan söz aldı. Nurhan Özcan herşeyin başının eğitim olduğunu söyledi. Özcan:" Kız çocuklarınızı okutun, onların eğitimlerine katkı sağlayın ki geleceğimize ışık tutsunlar. Her eğitimli kadının Cumhuriyetimize borcu vardır. Kadınlarımızın önünde de görülmeyen engeller var. Bu duvarları eğitimle yılmadan ve birbirimize destekle yenebiliriz. "dedi. Nurhan Özcan Kent Konseyi olarak ilçede kadın haklarına yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Panel, farklı alanlarda yapılan önemli bilgi paylaşımının ve ilham verici örneklerin ardından, panelistlere Hastane Başhekimi Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı'nın teşekkür çiçeği vermesiyle son buldu.