VÜCUTTA KANAMA, KANSIZLIK HEMATOLOJİ HASTALIĞININ HABERCİSİ OLABİLİR!
18 Ocak 2023

Talasemi ve orak hücre anemisi başta olmak üzere kalıtsal kan hastalıkları ülkemizde ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, belirtileri tedavi yöntemleri nelerdir? Hematoloji Uzmanı Dr. Ünal Ataş, kan hastalıkları hakkında merak edilen sorulara açıklık getirdi.
Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bölgenin, çevre ilçe ve illerin sağlık ihtiyacına cevap vermeye devam ediyor. Alanya’dan Anamur bölgesine kadar tek hematolog olarak görev yapan Hematoloji Uzmanı Dr. Ünal Ataş, kan hastalıkları hakkında bilgi verip hastanede verilen hizmetlere değindi. Dr. Ataş, ” Hematoloji; kan hücrelerini ve bu kan hücrelerini oluşturmakta olan organlar ile hastalıklarını inceleyen bilim dalına denir. Bunun yanında hematoloji uzmanlığı ise hem kanama bozuklukları, hemofili, talasemi, anemi ve kemik iliği yetersizliği gibi iyi huylu hem de lenf kanseri ve lösemi gibi kötü huylu kalıtsal ve edinsel (sonradan gelişen) kan hastalıklarını incelemektedir. Akdeniz bölgesinde yaşayanlarda daha yaygın görülen talasemi rahatsızlığına ilçemizde de çok rastlanmaktadır. Takibini yaptığım çok sayıda talasemi, orak hücre anemisi hastalarım bulunmaktadır. Bu hastalık Türkiye’de neredeyse 1 milyon insanı etkilemektedir ve çoğunluğu talasemi taşıyıcısıdır. Düzenli kan alma ihtiyacı olan talasemi majör dediğimiz hasta sayısı ülke genelinde 4 binin üzerindedir. Bu hastalar çoğunlukla Akdeniz bölgesinde yaşamaktadır. Hastanemizde düzenli olarak 18 talasemi majör hastamızın hem kan transfüzyonlarını (almalarını) hem de demir yüküne ait tedavilerini düzenliyoruz. Böylece gelecekte organ doku hasarı olmadan yaşamlarını idame etmelerini, iş hayatından geri kalmamalarını topluma entegre bireyler olmalarını sağlamaya çalışıyoruz.
Hastanemizde hematolojik kanserlere sahip hastalarımızın kemoterapi tedavilerini yönetmekte ve takip ediyoruz. Hastanemizde bize yönlendirilen ve başvuran hastaların iyi huylu ve kötü huylu hastalıklara yönelik tanısal sürecini bu bölgede elimizden geldiğince yönetmekteyiz. Vücutta travma olmadan gelişen kanama, bilinçli olmayan kilo kaybı, sık ve ağır eneksiyon geçirme öyküsü olan hastalarımız ileri inceleme için hastanemize başvurabilirler“ diye konuştu.

DSC_0523.JPG

DSC_0533.JPG

DSC_0539.JPG

DSC_0550.JPG